Bookmark and Share
 
   
 

12.4.2015: Tuuleen kylvettyä tukirahaa?

On varsin ymmärrettävää, että monet uudet keksinnöt herättävät epäluuloja. Esimerkistä käy vaikkapa GMO-viljely.


Hieman vaikeampaa on ymmärtää sitä, että vuosisatoja käytössä olleisiin keksintöihin kohdistuu epäluuloja. Yksi tällainen keksintö on tuulen hyödyntäminen energiantuotannossa: Euroopassa tuulimyllyt yleistyivät jo 1100-luvulla. Toki mittakaavat nykymuotoisen tuulienergian kanssa ovat radikaalisti toisenlaisia, mutta toimintaperiaate samankaltainen.


Eniten tuulivoimassa tuntuvat närästävän sen nauttimat taloudelliset tuet. Tällöin unohtuu helposti, ettei tuulivoima suinkaan ole ainoa energialähde, jota valtiovalta tukee.


OECD:n keräämien tilastojen mukaan vuonna 2013 Suomi tuki dieselöljyn käyttöä 970 miljoonalla, kevyttä polttoöljyä 470 miljoonalla, kivihiiltä 157 miljoonalla ja maakaasua 107 miljoonalla.


Näitä summia voi verrata siihen, että samana vuonna uusiutuvia energiamuotoja tuettiin valtionbudjetissa yhteensä 125 miljoonalla eurolla.


Olen käynyt lukuisten tuulivoimaloiden juurella, mutta minun on vaikea mieltää voimaloista tulevia ääniä meluksi. En silti kiellä, etteikö tällaisia haittoja voisi joissain oloissa esiintyä. Selvää on myös se, että tuulipuistoja ei tule rakentaa keskelle lintujen päämmuuttoreittejä tai kerääntymisalueita.


Tuulen ohella meidän kannattaisi suhtautua vakavammin aurinkoenergiaan. Tuoreen uutisen mukaan Suomen suurinta aurinkovoimalaa aletaan rakentamaan Ouluun. Olosuhteet aurinkoenergialle on todettu siellä yhtä hyviksi kuin Pohjois-Saksassa. Ei ne pimeät talvet, vaan ne valoisat kesät.


Energiantuotanto Suomessa tulee jatkossakin perustumaan useiden eri lähteiden yhdistelmiin ja nopeat muutokset siinä ovat epätodennäköisiä. Kaikilla energiantuotantomuodoilla on myös haittavaikutuksensa. Kokonaisuudesta kannattaisi kuitenkin tehdä haitattomin mahdollinen. Silmät kannattaa siis pitää auki tulevaisuuden energiamuodoille ja vähentää haitallisimpien energialähteiden osuutta määrätietoisesti.


Harri Hölttä
Eduskuntavaaliehdokas (Vihr.)
Joensuu 
 

Galleriat

 

Harri Hölttä


 
 

© 2011 Harri Hölttä | Toteutus Suomimedia Oy | Virtalähteenä Drupal