Bookmark and Share
 
   
 

15.2.2015: Pörsänjärveltä Dallasiin

Tähän Iisalmen Sanomissa julkaistuun energiaskenaarioni sain virikkeen muusikko Jaakko Tepolta.


----------------------------------


Pörsänjärveltä Dallasiin


”Kyllä erräitten elämä on toesenlaista, tulloo hirveesti rahhoo öljystä”. Näin laulaa muusikko Jaakko Teppo kappaleessaan Pamela. Pörsänjärven ja Dallasin välillä riittääkin toki eroja.


Aina noita eroja ei kuitenkaan tarvitse hakea Dallasista asti. Tuo Jaakko Tepon kappale tulee nimittäin aina mieleeni, kun joku optimistisesti vertaa Suomen turvevaroja ja Norjan öljyvaroja keskenään. Yleensä tarkoituksena on todistella, mikä energiavaranto Suomen soissa muhiikaan.


Ja eroja totisesti löytyy, vaikka ei mennä Norjaan kauemmas kalaan. Norjassa öljyntuotanto on mahdollistanut esimerkiksi satojen miljardien dollarien suuruisen valtiollisen eläkerahaston luomisen. Sen sijaan Suomessa joudumme joka vuosi maksamaan kymmeniä miljoonia euroja veromaksajien taskuista otettavia tukirahoja, jotta turve ylipäänsä pysyisi kilpailukykyisenä vaihtoehtona muiden energiamuotojen kanssa.


Yhtäläisyyksiäkin toki löytyy: sekä öljynporaus että turpeennosto aiheuttavat ympäristöongelmia ja niiden käyttö energiantuotannossa vauhdittaa ilmastonmuutosta.


Löytyy meille tosin Norjasta ratkaisujakin energiakysymyksiin. Meidän kannattaisi nimittäin rakentaa parempi sähkönsiirtoverkko naapureihimme Norjaan ja Ruotsiin. Näin vähentäisimme paineita rakentaa esimerkiksi tekoaltaita Suomen puolelle sekä korvata kivihiilen ja maakaasun käyttöä länsinaapureista saatavalla sähköllä.


Energiantuotanto on kokonaisuus, jossa suuria muutoksia tapahtuu hitaasti. Kaikilla energian tuotantomuodoilla on omat haittansa – ja käytännössä kaikkia niitä myös tuetaan taloudellisesti. Julkisuudessa eniten huomiota saavat tuulivoimarakentamisen tuet eivät siis suinkaan ole ainoat tukieurot, joita energiantuotannon varmistamiseen käytetään. Itse asiassa fossiiliset, uusiutumattomat energianlähteet nauttivat edelleen enemmän tukia kuin tuulen ja auringon kaltaiset uusiutuvat energiamuodot.


Ja vaikka se voi keskellä talvea kuulostaakin oudolta, aurinkoenergian tuotannon kannalta vielä Oulunkin seudulla ollaan samalla viivalla Pohjois-Saksan kanssa. Ylä-Savossa tilanne tuskin poikkeaa paljoa tästä. Ei ne pimeät talvet, vaan ne valoisat kesät.


Harri Hölttä (Vihr.)
Eduskuntavaaliehdokas
Joensuu 
 

Galleriat

 

Harri Hölttä


 
 

© 2011 Harri Hölttä | Toteutus Suomimedia Oy | Virtalähteenä Drupal